Digitoinnin sisäänluku ja vianselvitys

Digitoinnissa ilmenevät haasteet saadaan usein korjattua artikkelissa mainituilla tavoilla

Kuvien sisäänlukemisessa digitointiin on muutamia suositeltuja käytäntöjä jotka parantavat käyttökokemusta:

 

1. Mikäli sisäänluettavat kuvat sijaitsevat jossain muualla kuin paikallisella koneella (esim. verkkolevyllä) varmistakaa poistuuko ongelma kun kuvat siirretään omalle tietokoneelle.

2. Mikäli vaihe yksi ei poistanut ongelmaa niin suositeltavaa on vaihtaa luettavan kuvatiedoston tiedostonimeä. Tällöin ohjelma tuo kuvan aivan uutena tiedostona.

3. Paperikooksi suositellaan esim A4-kokoa mikäli tämä on mahdollista (Paperikoolla kun on ohjelman kannalta suurempi merkitys, kun tiedostokoolla. Esimerkiksi PDF-tiedoston paperikoon ollessa A0 (841 x 1189mm) kuormitus on suurempi kun esimerkiksi suositellun A4-koon jonka "fyysinen" koko on vain 210 x 297mm)

4. Poista kuvista mahdolliset kerrokset / layerit. Eli useat kuvakerrokset PDF-tiedostossa saattaa aiheuttaa ongelmia sisäänluvussa. Nämä saa pois kun tulostaa tiedostosta uuden PDF:n jonka versio on esim. 1.4. (Tämän saa tehtyä PDF-ohjelmissa esimerkiksi https://www.foxitsoftware.com/pdf-reader/ ilmaisohjelmalla. Tulostusikkunassa valitsemalla ominaisuuksista (Properties) yhteensopivuusversioksi (Compatible with) versio 1.4)

5. Sisäänluvussa saa valittua kuvanlaadun/tarkkuuden 0-100% -väliltä. Tuossa aika usein riittää esimerkiksi 35-50% jotta kuva säilyy selkeänä. 100% -saattaa olla hyvin raskas jos ohjelmassa on paljon isokokoisia esim. A0 kuvia.

 

Lisähuomiona: Mikäli hanke tuntuu hidastuvan tai kuvien avaamisessa kestää pitkään, niin saattaa hankkeen kopiointi uudeksi versioksi auttaa asiaan. Tällöin kuormitus hankkeella pienenee ja nopeus kasvaa.