Rakennushuolto Aho hankki Tocoman Laskennan tukemaan urakointia

Aho_logo_Logo_toiminimellä

 

Rakennushuolto Aho on Turun kupeessa Ruskolla jo kolmannessa sukupolvessa asiakkaita palveleva perheyritys. Yritys on perustettu vuonna 1959 ja tällä hetkellä yrityksessä työskentelee 15 ammattilaista. Yritys toimii pääosin korjaus ja muutostöissä sekä toimitilarakentamisessa yhä enemmälti pääurakoitsijan roolissa hyödyntäen laajaa yhteistyöverkostoaan asiakkaidensa palvelemiseksi, joista suuri osa on vakioasiakkaita.                                                                  

Rakennushuolto Ahon projektien kokoluokat vaihtelevat muutamista kymmenistä tuhansista 1,5 miljoonaan euroon. Projektien hallintaan käytetään uutena työkaluna Tocomanin laskentaa, jonka käyttö on aloitettu tämän vuoden (2021) toukokuussa sekä Adminet-toiminnanohjausjärjestelmää, joka on ollut käytössä useita vuosia.

Mitä varten hankitte Tocomanin laskennan?

Laskenta tuli siis urakkalaskentaa ja pidemmällä kaavalla ajateltuna urakan etenemisen seurantaa varten. Meillä oli pitkään niin, että tehtiin tuntitöinä monille ja meillä oli urakan osuus aika vähäistä. Nyt kun ollaan viimeisen viiden vuoden aikana alettu tekemään enemmän urakoita ja siirrytty yhä enemmän tekemään pääurakkaakin, niin tähän tarvittiin apua.

 

Laskenta tuli siis urakkalaskentaa ja pidemmällä kaavalla ajateltuna urakan etenemisen seurantaa varten.

 

Mitä hyötyjä meidän laskennasta on ollut käytännössä?

Yksi selkeä ero on, että ennen laskentaa vältti viimeiseen asti. Entisellä tavalla kun teki, niin tuli sotkua ja aina piti varmistella, mikä vei aikaa ja jos tuli vaikka puhelu, niin ehti ajatukset katoamaan. Se oli tavallaan pakon edessä tehtävää työtä, mutta nyt se on helppoa ja ei tule sotkua. Nykyään näkee selvästi missä menee viivat ja mitä on mitannut. Ennen ei aina voinut olla varma, että esimerkiksi määrälaskennassa on mitannut kaikki väliseinät.

Järjestelmässä on myös valmiit suoritteet ja panokset mitä pystyy hyödyntämään, niitä on helppo muokata ja siinä on erityisesti määrälaskenta mistä olen tykännyt. Se antaa selkeät tavaramäärät sieltä ja listaa ne siististi ohjelmassa. Vanhalla tavalla kun otettiin tieto paperikuvista ja laskettiin, niin piti vähän työmaalla varmistella ja siihen tuppasi tulemaan käpälänjälkiä tavaranhankinnassa ja muussa. Ei voinut täysin luottaa siihen tilausvaiheessa. Tässä se on selkeätä, kun on sen itse katsonut ja pystyy vielä tarkistamaan laskennan. Järjestelmästä saa valmiin tarvikelistan, jonka voi pistää tavarantoimittajalle ja saa helposti hinnat siitä.

 

Nykyään näkee selvästi missä menee viivat ja mitä on mitannut. Ennen ei aina voinut olla varma, että esimerkiksi määrälaskennassa on mitannut kaikki väliseinät.”

 

Nouseeko jokin asia mieleen, mikä on aiheuttanut tosi hyvän kokemuksen?

Se helpottaa ja nopeuttaa yleisesti toimintaa, kun ne asiat mitä olet tehnyt jää muistiin. Kun on esimerkiksi eläinsairaaloita tehty ja laskettu, niin ne ovat pitkälti samanlaisia kohteita ja kun olet kerran syöttänyt sen tavaran ja hinnan, niin laskenta on aika nopeata, koska pystyt laskemaan sen uuden rakennustyön aika vikkelästi, kopioimalla vanhan laskelman ja ottamaan uudet määrät. Tosi helppoa kun muuten joutuisit vanhalla tavalla laskemaan aina uusiksi. On myös helposti jäänyt aiemmin tuollaista pientä laskematta, sellaisia yleiskuluja mitä on. Ei se summa itsessään ole suuri, mutta kun tulee neliöitä tai muuta, niin se alkaa loppupeleissä näyttelemään isoa summaa. Esimerkiksi ei yksi ruuvilaatikko paljoa heilauta, mutta voi olla, että hankkeella jää useampia tuhansia euroja epähuomiossa laskematta ja varsinkin vuoden mittaan siitä kertyy huomattava summa. Järjestelmä on hyvä, koska se muistuttaa mitä kaikkea tarvitsee laskea ja se on auttanut sillä suuresti.

 

On myös helposti jäänyt aiemmin tuollaista pientä laskematta, sellaisia yleiskuluja mitä on. Ei se summa itsessään ole suuri, mutta kun tulee neliöitä tai muuta, niin se alkaa loppupeleissä näyttelemään isoa summaa. Järjestelmä on hyvä, koska se muistuttaa mitä kaikkea tarvitsee laskea ja se on auttanut sillä suuresti.”

 

Sanoit että pidät erityisesti Tocomanin määrälaskennasta. Kerrotko siitä vielä lisää?

Tällaisissa hankkeissa usein kun tullaan ja tehdään mattotöitä ja alakattotöitä alihankintoina, niin ne antaa neliöhinnan eikä he sitä sen enempää laske. Sitten omissa laskelmissa (Tocomanin) määrälaskenta nopeuttaa huomattavasti omaa laskentaa. Esimerkiksi kun laskee isompia kohteita, joissa on vaikka viisi eri alakattomateriaalia, niin saa ne helposti omille riveille ja saa tiedon mitä siihen tarvitsee, eikä se vie paljoa aikaa. Kun vetää ruudukot umpeen, niin saa heti määrät ja muut laskettua siitä. Aiemmin se oli usein arpomista. Kyllä niitä katsottiin, mutta loppujen lopuksi se oli lonkalta heittoa, paljonko niitä neliöitä on. Sitten kun on listattuna muistissa, paljonko on laskenut, ja on tarkat määrät mitä kaikkia tarvikkeita tulee, on helppo tehdä se tilaus, kun laskennan mukaan mennään ja ostetaan materiaalia. Tämä on erityisesti helpottanut tätä tavararumbaa.

 

Teillä on myös Adminet käytössä. Miten te hyödynnätte niitä yhdessä?

Tocoman on vielä uusi asia meille, niin ei olla vielä päästy hyödyntämään yhdessä. Tulevaisuudessa litterointien avulla hyödynnetään järjestelmiä yhteispakettina. Koska Tocoman on vielä tuore asia meille, opetellaan sitä käyttämään ja kun saadaan se rullaamaan täysillä, niin sitten otetaan Adminet mukaan. Käytiin tutustumassa vastaaviin laskentaohjelmiin, kuitenkin meidän valinta perustui loppujen lopuksi siihen, että nämä järjestelmät on saman lipun alla, niin oli kaikista helpoin valinta, koska järjestelmät toimii todennäköisimmin hyvin synkassa.

 

Voit lukea lisää Rakennushuolto Ahon toiminnasta nettisivuilta osoitteessa rakennusaho.fi.

Lue myös Rakennushuolto Ahon Adminet-kokemuksia täältä.

Reaaliaikaista kustannusten seurantaa Admicomin & Tocomanin ohjelmistoilla | Rakennus Kaseva Oy

Rakennus Kasevan toimitusjohtaja, Ville Kari, kertoo lyhyellä videolla, miten yritys hyödyntää Tocomanin laskentaa ja Adminetin järjestelmiä projektinhallinnassa, ja kuinka ohjelmat ovat mahdollistaneet kustannusten reaaliaikaisen seurannan ja tehokkuuden.

Katso video →